Hvorfor tar jeg kosttilskuddene kollagen og kreatin?

I ny og ne dukker det opp et og annet kosttilskudd på min Instastory, eller i vloggen, og det er sjeldent jeg ikke får spørsmål om hva og hvorfor.

Det skjønner jeg godt, for jeg reagerer på akkurat samme måte selv – jeg blir veldig nysgjerrig på å vite hvorfor folk tar det de tar, spesielt når det er profiler jeg liker å følge, samt stoler på. Dette er noe jeg har kviet meg for å snakke særlig mye om tidligere, da jeg mente, og fortsatt mener, at det er ganske individuelt hva man trenger av tilskudd, og om man i det hele tatt trenger det. Samtidig, etter at jeg selv tok blodprøver, rådførte meg med en ernæringsekspert og fulgte hennes råd basert på mine behov, så har jeg blitt mer åpen for at kosttilskudd absolutt kan ha sin plass, og ende opp med å bidra til å styrke kroppen.

Jeg har skrevet et utdypende innlegg om meg og mine kosttilskudd her, med kommentarer fra ernæringsveilederen jeg brukte etter å ha tatt blodprøver.

Og før vi går videre, merk mine ord – ingenting kan erstatte en sunn og variert kost. 

Et variert, sunt og næringsrikt kosthold vil alltid danne grunnmuren for å dekke behovene dine av marko- og mikronæringsstoffer. Men neste steg for mange av oss som allerede spiser sunt, har en travel hverdag og i tillegg trener mye, kan være smarte kosttilskudd som bidrar til å styrke kroppen innenifra, slik at den tolererer stress, trening og totalbelastningen lettere. Livet, rett og slett, hehe.

Selv merker jeg at jeg har mer energi og er mye sjeldnere syk etter at jeg begynte med diverse tilskudd tilpasset meg – dette er kun min subjektive opplevelse, men ja.. placebo eller ei, så lenge det funker er jeg fornøyd, hehe. 

  • Omega 3 tar jeg hver eneste dag, med unntak av de dagene jeg får i meg en god porsjon fisk. Det kan du lese mer om her.

I ukene fremover tenkte jeg å dele med dere hvilke tilskudd jeg tar, og hvorfor.

Men husk, der jeg innen trening er utdannet som PT, har jeg ingen formell utdannelse innen ernæring, og deler mine synspunkter og erfaringer fra et subjektivt standpunkt. Dette er kosttilskudd jeg velger å ta basert på informasjonen jeg kjenner til, menneskene jeg lærer av og situasjonen jeg selv er i. Bruk det gjerne som inspirasjon, men vit at dette er min fasit – ikke nødvendigvis din?

Per dags dato går det i følgende tilskudd; omega 3, Rein Styrke-kapsler, D-vitamin, kollagen og kreatin.

Kreatin har jeg testet tidligere, men ikke følt at jeg har fått noe effekt, mest sannsynlig fordi jeg ikke har testet det lenge nok.

Jeg kom på tanken igjen etter å ha blitt «influencet» av @maksprestasjon på Instagram, Andreas Stokkeland, til å igjen teste det. For å sitere han; «grunnen til at vi tar kreatin er for å øke mengden kreatinfosfat i muskulaturen slik at muskelen kan regenerere ATP på en rask og effektiv under arbeid».

Dette er ikke sponset, husker ikke hvor jeg har kjøpt det.

I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan kreatin og tilskudd av det fungerer i kroppen. Jeg kjøpte en random variant, kreatin monohydrat (da dette visstnok er det billigste og det beste), og inntar 5 gram hver dag, enten i kaffen, i et glass vann, i en proteinshake, etc. Har kun testet det i en måned cirka, så kan ikke si noe om hvorvidt jeg syns det «funker» eller ikke enda, hehe. Som du leser av artikkelen over er det 20-30% som ikke får noe utbytte av det, så ja.. time will show.

Men når folk jeg stoler på sier det er verdt å teste, så.. er det moro å teste!

Illustrasjonen under er hentet fra @maksprestasjon sin Instagram, og om du ikke allerede følger han er det absolutt på tide å gjøre det. Verdifull informasjon presentert på en lettfattelig måte?

Kollagen har jeg, i motsetning til kreatin, ikke testet tidligere, og var skeptisk veldig lenge.

I min verden var det hud- og hår-gjengen som kastet seg på denne bølgen først, og dernest diverse bloggere som reklamerte for kollagen som tilskudd for å få, nettopp, finere hud og hår. Sakte, men sikkert hørte jeg mer om tilskuddet fra treningsfaglige kilder, og skepsisen endret seg til positiv nysgjerrighet. Det var Maren Aasen som overbeviste meg, med dette innlegget. Kollagen er det viktigste proteinet i bindevevet, og styrker både hud og hår, men også bindevevet ellers i kroppen vil styrkes av et jevnlig inntak av kollagen. I en perfekt verden hadde jeg inntatt kraft fra diverse animalske kilder på jevnlig basis, men ettersom dette ikke er gjennomførbart i hverdagen for min del (les; jeg prioriterer det ikke) er pulver en god erstatning. Jeg blander inn 1-2 spiseskjeer i morgenkaffen min, og merker ikke at det er der. Det er verdt å merke seg at dette er ganske omdiskutert, og mange mener det ikke funker – les f.eks mer her og her.

Dette kollagenet har jeg kjøpt på Iherb, altså ikke sponset? Jeg pleier å blande inn to toppede spiseskjeer i kaffekoppen om morgenen.

Så ja, there you have it.

Hvordan er det med dere, jeg er oppriktig nysgjerrig – tar dere noe kosttilskudd, eller sverger du til kun kosthold for å få i deg det du trenger? Har du eventuelt noen spennende erfaringer å dele med meg??

Håper du har en fin torsdag – selv startet jeg dagen på Barrys Bootcamp, der jeg tok det meget piano og holdt meg unna makspuls hele veien, før jeg satte snuta mot Egmont Publishing og diverse møter. Deretter venter noen PT-kunder her i Oslo, før jeg setter snuta hjemover?

Stor klem?

Flere
Artikler