Vil trening med minibands gjøre at du holder på styrken din i sommer?

Det er på tide med et leserspørsmål igjen!

Nå som ferietidene er over oss, og jeg ikke kommer til å gjøre såå mye spennende som jeg pleier (spennende og spennende fru Blom) er det naturlig for meg å svare på mer av det dere lurer på. Jeg har opprettet en mappe på dataen der jeg oppbevarer alle spørsmålene jeg får, så nå er det bare å kommentere i vei, så popper kanskje svaret opp før du aner det. Det kan være både personlige og fagrelaterte spørsmål, altså om fysisk og mental trening. Svare på noen spørsmål i en video etterhvert kanskje?

Anyhoow – ukas spørsmål er fra Elise, som lurer på følgende.. 

Jeg skal ikke gå i en klassiske treningsblogger-fella og si at «kroppsvektstrening er like bra som tung styrketrening», «spesielt når du kan legge til ytre belastning med noe så enkelt, flott og fantastisk som minibands». Misforstå meg rett, minibands er enkelt, flott og fantastisk, men det er viktig at vi vet hvilke verktøy vi skal bruke til hvilket formål.

I praksis er disse små strikkene supre når du..

  • Er på reisefot eller vil trene utendørs, og trenger utstyr som er enkelt  ha med seg og kan brukes til mye forskjellig.
  • Trenger en form for ytre belastning som bidrar til å gjøre en kroppsvektsøvelse (knebøy) eller en øvelse med vekter (knebøy med stang) noe tyngre.
  • Trenger en form for ytre belastning som bidrar til å gjøre en kroppsvektsøvelse (knebøy) eller en øvelse med vekter (knebøy med stang) mer bevisst. Når du for eksempel bruker strikker rundt knærne ved en knebøy blir du langt mer bevisst på å hele tiden presse knærne utover når du jobber, som er en av de viktigste tingene du gjør for å ha en god teknikk i knebøy, samt bruke setemuskulaturen skikkelig.
  • Trenger noe som gjør det lettere å slite ut muskulaturen når du har lite utstyr tilgjengelig, og på den måten fremme muskelvekst.

Når det er sagt – minibandsene i seg selv vil ikke gi oss så mye ytre belastning at det kan måle seg med tung styrketrening innendørs, eller vektløfting, som det refereres til i spørsmålet til Elise.

Om hvorvidt hun klarer å holde på styrken sin en hel sesong, kun ved hjelp av minibands og egen kroppsvekt, tror jeg nok ikke, men jeg tror heller ikke det er store nedganger man kan forvente å se. Det kommer an på hvor lang pause det er snakk om. Et par uker? Ikke noe problem. Mest sannsynlig vil den aktive restitusjonen kunne gi deg bedre resultater når du møter vektene igjen. Et par måneder? Mest sannsynlig noe styrkenedgang, men du vil kjapt kunne hente deg inn igjen, spesielt om du har trent så spesifikt som mulig med nettopp minibands og egen kroppsvekt.

De fleste av oss trener jo jevnlig styrke hele året, og noen ukers pause fra dette kan tilogmed gi bedre progresjon og resultater på sikt, selv om man kanskje løfter litt mindre enn vanlig på de første øktene når man kommer tilbake igjen. Som dere vet er jeg stor fan av trening med egen kroppsvekt om dagen, men dette er hovedsakelig fordi jeg bevisst følte jeg trengte en pause fra tunge vekter og følte jeg har godt av å bli mer allsidig og lett i kroppen. Jeg prioriterer én til to styrkeøkter i uken ved siden av, nettopp fordi jeg vil holde på styrken.

Mest fordi det er så stress å bygge den opp igjen, hehe. 

Foto: Victoria Nevland fra treningsreisen til meg og Maren?

Om målet ditt utelukkende er å bli sterkere, samt fremme muskelvekst, så råder jeg deg til å prioritere treningssenteret. Men igjen, i hvor stor grad har du mulighet til og lyst til dette i sommerferien? Det er nemlig den viktigste faktoren. Den beste treningen du gjør er den du faktisk får gjort, og all mulig trening påvirker deg positivt i større grad enn å ligge på en solseng og tenke at det ikke er noe vits fordi du ikke har en vektstang med tilhørende skiver (been there, done that). Variasjon er et viktig treningsprinsipp, og sommeren er en ypperlig tid for å pleie nettopp dette prinsippet. Det er 12 måneder i året, og å bruke et par av disse på litt annen type trening enn kropp og hode er vant til, det er etter min mening utelukkende bra for oss alle.

Håper dette var et greit svar på spørsmålet ditt Elise – «det kommer an på» er det korte svaret på slike spørsmål, men så skylder vi jo hverandre å tørre å reflektere litt rundt slike ting, selv om jeg aldri vil kunne gi fasitsvaret til hver enkelt person – til det har jeg ikke nok informasjon. Håper uansett det var opplysende, og at du gjennomfører minibands-øktene dine med god samvittighet. Det skal jeg!

Så får vi være sammen om å naile de tunge vektene så fort høsten er over oss igjen 😉 

Avslutter innlegget med nettopp litt minibands-inspirasjon –  de er et fantastisk verktøy, og er alltid med i min feriekoffert!

Men jeg øker ikke min 1RM i knebøy av den grunn… ?

God torsdag, mine venner! Formen min er mye bedre, og jeg har planer om å få unna en real dose med jobbing før kjæresten kommer i ettermiddag – hurraa?

 

Les også…

 

 

 

 

 

Flere
Artikler