#treningstirsdag – 6 øvelser som løser opp en stiv rygg

Jeg får ofte henvendelser fra folk som er stive i nedre delen av korsryggen. For mange kommer dette gjerne etter lange stillesittende dager, eller dager der man har gått mye på hardt underlag. Kanskje noen som kjenner seg igjen etter lange shoppingdager..?

Anyhow, jeg sverger til denne sekvensen. Bevegelsene styres i høy grad av egen kropp, så her er det viktig at du lytter til kroppen og kjenner etter hva som kjennes bra ut og ikke. Ikke gjør noe som kjennes vondt ut, og prøv å gjøre øvelsene når du har litt varme i kroppen. For eksempel på ettermiddagen, etter å ha ruslet hjem fra jobb og skole.

Jeg vet det står 5 i videoen (irriterte meg grønn, men hadde ikke tid til å redigere om), men det er altså 6 🙂 

Noen huskepunkter på hver øvelse…

Øvelse 1

Press knærne ut, og hold en rett rygg hele veien. Denne øvelsen er utfordrende for mange, spesielt om man sliter med bevegeligheten. Et tips isåfall.. gjør mer av den! Ikke bare er det en fantastisk bevegelighetsøvelse, men den vil også gjøre underverker med knebøy-teknikken din. Gjør 4-8 repetisjoner.

Øvelse 2

Sørg for å ha noe mykt under nakken. Prøv deg frem med denne øvelsen, og kjenn etter hva som kjennes ålreit ut for deg – om du er stiv og stram i bakside lår vil du mest sannsynlig kjenne det her før det kjennes i korsryggen. Men ikke fortvil, ta deg god tid og prøv å finne roa i bevegelsen. Etterhvert vil korsryggen løse seg mer og mer opp, beina synker dypere ned, og du finner roa. I hverdagen belaster vi korsryggen kontinuerlig, så å skifte om på tyngdekraften og la korsryggen hvile og strekkes er d-i-g-g. Ligg så lenge du vil, 30 sekunder til 1 minutt.

Øvelse 3

Prøv å holde skulderbladene i bakken, og kjenn at du får en god vridning på korsryggen. Et knekk eller to er ikke farlig, snarere tvert imot – spenningene slipper. Kjør 4-6 repetisjoner på hver side.

Øvelse 4

Prøv å holde mest mulig av brystet i bakken, og touch bakken med foten din så nære armen som mulig. Gjenta 4-8 ganger på hver side.

_MG_1192 (1)

_MG_1193 (1)

Øvelse 5

Plasser hendene rundt foten, med tommelen på utsiden av foten. Prøv å se bak deg, og stram samtidig rumpa og press hoftene fremover. Hold denne posisjonen i 15-30 sekunder, og gjenta 2-3 ganger.

_MG_1199 (1)

Øvelse 6

Her skal du kjenne at det strekker på siden av ryggen. Hold så lenge du selv ønsker, 20-30 sekunder på hver side, gjerne 4-6 ganger på hver side.

Jeg har gode erfaringer med disse bevegelsene, både på meg selv og kunder. Men husk, alle kropper er unike, og det er viktig at du lytter til din egen når du skal gjøre bevegelser som dette. Prøv deg frem, så skal du ikke se bort ifra at du og korsryggen blir hakket bedre venner, også på de litt seigere dagene 😀

Denne filmen spilte jeg inn på herlige Studio Jobbsprek på Aker Brygge, der jeg har timer innimellom. Herlig senter! Musikken i videoen er fra Christian Coliér, sjekk han gjerne ut på Soundcloud, og fotografen av bildene er the one and only Rasmus Kongsøre på Gym Ila 🙂

Flere
Artikler