Veien til å bli mental trener – min opplevelse

// Innlegget er skrevet som en del av et samarbeid med Raw Performance

Helt siden jeg tok mental trener-sertifisering gjennom RAW Performance har jeg fått en del spørsmål rundt kurset – hva det gikk ut på, hva vi lærte, hvordan det var, og ikke minst hvorfor jeg valgte det. Tenkte det kunne være nyttig å få litt innsikt i hva, hvordan, hvorfor, i tilfelle det er noen av dere som vurderer å gjøre noe liknende 🙂 I disse dager avslutter RAW Performance sin påmelding til en ny level 1-sertifisering i mental trening, og spurte meg om jeg ikke kunne skrive noen ord om min opplevelse med kurset. Med glede!

Mental trening blir jo stadig mer populært, en fantastisk trend jeg håper fortsetter. Jeg tror vi har så mye å hente på å bli litt mer bevisste i hverdagen, både på hva vi tenker og føler, men også hvordan vi forholder oss og snakker til andre! På samme måte som med en PT-utdannelse er det ikke slik at du jobbe som mental trener etter endt kurs, selv om det er en mulighet – i første omgang er det fokus på deg selv og din egen utvikling som gjelder. En prosess som er ganske oppsiktsvekkende i seg selv, hehe. Det hele var en del av et samarbeid vi i ShapeUp har med RAW, som har gjort det mulig for oss å implementere mental trening i så stor grad som vi faktisk har gjort i våre utgaver i 2014 og 2015. En trend jeg håper fortsetter!

Meg med forelesere Cecilie Ystenes og Ronny Døhli. Her var vi ferdige med kurset husker jeg, eksamen og allting. Happyface!
Meg med forelesere Cecilie Ystenes og Ronny Døhli. Her var vi ferdige med kurset husker jeg, eksamen og allting. Happyface!

Når folk spør hva, svarer jeg…

At det er en innføring i mental trening. Når jeg tok kurset var vi en gruppe på cirka 10 personer på Kragerø Resort, der vi alle hadde erfaring som trenere i en eller annen form. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men jeg hadde ihvertfall et mål om å bli enda klokere på mitt eget hode, og forhåpentligvis bli i stand til å kunne videreformidle noe av det jeg lærte. Mental trening handler rett og slett om hvordan du kan trene deg selv (og etterhvert andre) til å prestere bedre og oftere. Du lærer teknikker du kan bruke for å bli mentalt sterkere, men også hvordan du kan ha det bra på veien. Elementer som avspenning, fokus, selvfølelse og kommunikasjon er en stor del av kurset.

Etter MT-kurset med RAW Performance har vi vært i stand til å få inn langt mer trening i ShapeUp enn vi hadde før, som jeg vet mange av leserne våre setter pris på!
Etter MT-kurset med RAW Performance har vi vært i stand til å få inn langt mer mental trening i ShapeUp enn vi hadde før, som jeg vet mange av leserne våre setter pris på!

Når folk spør hva jeg lærte, svarer jeg…

Å ta kontroll på mitt eget hode, ihvertfall i langt større grad enn før! Det høres ganske så gladkristent ut, men noen ganger tenker jeg på livet mitt som før og etter MT-utdannelsen, hehe. Kurset gjorde meg i stand til å se livet, meg selv, utfordringer og andre mennesker på en ny måte – jeg har blitt i langt bedre stand til å være bevisst på og ta kontroll over tanker og følelser jeg før ville latt flyte, uten engang å tenke over det. Jeg tror det er fort gjort (jeg snakker av erfaring) å ture rundt i hverdagen, uten å egentlig ha et bevisst forhold til hvorfor du gjør som du gjør, hvorfor du tenker det du tenker og hvorfor du har det som du har det. MT-kurset lærte meg mer om hvordan jeg kan ta ansvar for min egen utvikling og måloppnåelse, i langt større grad enn jeg gjorde før. En slags utdannelse i å ta ansvar for egen utvikling! Alt man lærer er forankret i teori og konkrete teknikker, som gjør at man får håndfaste knagger å henge ting på. Det er mange prosesser å skulle ta innover seg, men ved hjelp av tematisering, verktøy, modeller og forskning klarer man å sortere det hele allikevel.

Spartan Race i Dubai ville jeg vært liivredd for å gjennomføre tidligere, bare fordi man skulle delta på noe man ikke ante hva var for noe. Gjennomføringen gikk så bra som bare det, både i forkant og underveis. Ved å tenke på utfordringer som dette som noe gøy, nytt og spennende, en mulighet til å mestre noe og lære noe om seg selv, fremfor en skummel greie som skremmer deg, kommer man SÅ langt.
Spartan Race i Dubai ville jeg vært liivredd for å gjennomføre tidligere, bare fordi jeg skulle delta på noe jeg ikke ante hva var for noe. Gjennomføringen gikk så bra som bare det, både i forkant og underveis. Ved å tenke på utfordringer som dette som noe gøy, nytt og spennende, en mulighet til å mestre noe og lære noe om seg selv, fremfor en skummel greie, kommer man SÅ langt.
I Dubai fikk jeg også holde workshop i mental trening. Vet ikke når jeg hadde mest nerver, før Spartan Race eller workshopen, hehe. FYI - begge deler gikk stråålende!
I Dubai fikk jeg også holde workshop i mental trening. Vet ikke når jeg hadde mest nerver, før Spartan Race eller workshopen, hehe. FYI – begge deler gikk stråålende!
Deler av gjengen jeg fikk gleden av å ta MT Level 1 med! Blant annet Mariann Deila, som i etterkant har skrevet en fantastisk bok der hun kombinerer fysisk og mental trening. "Prosjekt Sterk", anbefales!
Deler av gjengen jeg fikk gleden av å ta MT Level 1 med! Blant annet Mariann Deila i gul genser, som i etterkant har skrevet en fantastisk bok der hun kombinerer fysisk og mental trening. «Prosjekt Sterk», anbefales!
Meg og Rune, som jeg tok kurset med :-)
Meg og Rune, som jeg tok kurset med 🙂

Når folk spør hvordan det var, svarer jeg…

Fantastisk. Skummelt. Utfordrende. Filosofisk. Givende. Slitsomt. Hehe, en slags massiv sammensmeltning av følelser og tanker. Man lærer mye om seg selv! Når jeg tok kurset ble vi virkelig satt på prøve av foreleserne, og ble tvunget til å ta ansvar for vår egen prosess. En stor del av kurset gikk ut på å ta stilling til spørsmål som «hvem vil du være?», «hvorfor lever du det livet du gjør?», «hvor er du om 10 år?» og «hva er verdiene dine i livet?», som jo er avgjørende for å kunne føre gode, mentale prosesser med seg selv og andre. Å skulle dele slike ting med en gjeng fremmede var skummelt, typ, de første fem minuttene, men forholdene var lagt til rette for at vi skulle gjøre nettopp det. I etterkant har jeg tenkt at denne uken var såpass givende for meg nettopp fordi jeg var omgitt av folk jeg ikke kjente. Ingen visste stort om hverandre, vi tok liksom en time out fra alt og alle. Jeg tror det gjorde det enklere å virkelig spy ut alt av følelser, drømmemål, visjoner, verdier og ønsker.

_MG_3015

På ShapeUp Weekend på Geilo i mai holdt jeg foredrag om mental trening. Helt klart noe av det skumleste jeg gjør, selv om det begynner å løsne litt nå, hehe. Når jeg har det gøy og skummelt på samme tid, da vet jeg at jeg er på rett sted ;-)
På ShapeUp Weekend på Geilo i mai holdt jeg foredrag om mental trening. Helt klart noe av det skumleste jeg gjør, selv om det begynner å løsne litt nå, hehe. Skummelt og gøy på samme tid, det er ofte en god pekepinn på at man er på rett sted, ihvertfall for meg 🙂

Når folk spør hvorfor jeg valgte det, svarer jeg…

Fordi jeg trengte noe mer. Jeg hadde jobbet som PT i mange år, men følte at jeg før eller siden kunne stagnere med noen kunder – som om det var sperre jeg ikke kom forbi. Det gjelder forsåvidt ikke bare kunder jeg har jobbet med, men meg selv også. Jeg kunne ha et mål, virre rundt og tenke at jeg var målrettet – når jeg egentlig bare ønsket meg noe. Jeg sier ønske fordi jeg hadde målsetninger helt uten en plan, langtidsmål, bevissthet rundt styrker og svakheter, fokus eller særlig evne til å regulere min egen atferd. Nå setter jeg meg sjelden seriøse mål uten å sjekke innom disse. De gangene jeg gjør det vet jeg med meg selv at det hele er ganske useriøst, og utfallet deretter 😛 Men det er lov innimellom – noe av det jeg lærer mest av er jo faktisk de gangene jeg feiler, eller ting ikke går heelt som planlagt.

På ShapeUp Weekend på Geilo i mai holdt jeg foredrag om mental trening. Helt klart noe av det skumleste jeg gjør, selv om det begynner å løsne litt nå, hehe. Når du har det gøy og skummelt på samme tid, da vet du at du er på rett sted ;-)
På ShapeUp Weekend på Geilo i mai holdt jeg foredrag om mental trening. Helt klart noe av det skumleste jeg gjør, selv om det begynner å løsne litt nå, hehe. Når du har det gøy og skummelt på samme tid, da vet du at du er på rett sted 😉

Jeg kunne langet ut i det vide og brede om alle de tingene jeg tok til meg denne uka, men noe av det viktigste er kanskje dette med å ta ansvar for egen utvikling. I tillegg fikk jeg mange knagger å henge mine egne erfaringer på, som jeg tror er noe av det mest verdifulle jeg fikk med meg fra kurset. Alle de «feilene» og valgene jeg har gjort opp igjennom ble tydeliggjort, og nå er det noe av det jeg bruker mest når jeg holder foredrag, skriver tekster eller jobber med kunder. Jeg er ingen ekspert innen mental trening, og ihvertfall ikke utlært. Men jeg sørger for å hele tiden lære meg mer, og elsker å kunne dele mine erfaringer og refleksjoner på veien. Det er så fint å kunne hjelpe andre til å bli kloke på seg sjæl, på samme måte som jeg ble, hehe. Jeg håper dere på et eller annet tidspunkt dykker inn i mental trening, enten det er gjennom mine artikler i ShapeUp, en av mange bøker som finnes der ute, på et inspirerende foredrag eller en motiverende prat.

I mine øyne – livet er for kort til å ikke gjøre det 🙂

Det finnes x antall aktører som tilbyr kursing og sertifisering i mental trening, så her er mulighetene mange. Avslutningsvis vil jeg slå et slag for bøker, som er en fantastisk og nyttig smakebit på faget. Etter kurset med RAW var jeg faktisk bidragsyter i foreleser Cecilie sin bok om mental trening…

Mental-Trening

 

… som gir en god og lettforståelig innføring i faget. I tillegg til Mariann sin bok, «Prosjekt Sterk» som jeg nevnte lengre opp, er også boken «Norske vinnerskaller» å anbefale! Det er rett og slett er en samling av portrettintervjuer med noen av Norges største idrettsstjerner gjennom tidene. Mental trening i praksis, for å si det mildt.

9788202421878

Utover disse er diverse bøker på Amazon en av mine største kilder til ny, mental input, via mitt Kindle lesebrett. Det får nesten bli et eget innlegg 😉

Sees til #matmandag om noen timer!

Flere
Artikler