Hva er viktigst – søvn eller trening?

Dette er et spørsmål jeg ofte får, og som jeg selv filosoferer over fra tid til annen. Eller, det vil si, jeg ergrer meg over at jeg kanskje prioriterer litt feil, litt for ofte. For om jeg skulle gitt deg kun et eneste svar, kort og godt, så ville det vært enkelt: søvn er viktigst.

Tilstrekkelig med søvn er et absolutt must for oss alle, som for de fleste er cirka syv til ni timer. Det bidrar til å vedlikeholde og styrke vår fysiske og mentale helse, styrke immunforsvaret og restituere og bygger opp kroppen. De fleste av oss tenker at det er trening som gjør oss sterkere og i bedre form, men i praksis er det når vi sover at magien skjer – trening bryter ned kroppen, før den bygges opp igjen når vi hviler og sover.

Når du tenker på det sånn fremstår det jo ganske så kontraproduktivt å trene, trene, trene, og i tillegg operere med underskudd på søvn.. enig?

Så ja, søvn er viktigst, om det var enten, eller – men det er det jo ikke. Fysisk aktivitet og jevnlige treningsøkter økter sannsynligheten for at du sover bedre, spesielt de gangene du klarer å karre til deg litt dagslys og frisk luft i tillegg.

Morgenrutiner som kvikker deg opp er vel og bra det, men lite bærekraftig i lengden om det er søvnen det skorter på. 

Take home message; sov nok, og bruk trening som et viktig verktøy til å gjøre nettopp det. Jeg tror nok mange av oss ambisiøse treningssjeler har en tendens til å ville få til litt mye fra tid til annen, uten at vi blir overtrente av den grunn – det skal ekstremt mye til for at en kropp skal bli overtrent, med mindre man er toppidrettsutøver med flere økter om dagen. Underrestituert, derimot.. der tror jeg de fleste av oss er ganske så utsatt.

Å være underrestituert handler om at kroppen får for lite søvn og hvile, for lite mat, feil mat ift. treningsmengde og type trening, generelt negativt stress, en for stor totalbelastning.. du vet, alle disse faktorene som påvirker hvordan vi har det i hverdagen. Om disse påvirker deg negativt i så stor grad at det begynner å gå utover de tre til seks treningsøktene du har i uken, ja, da kan det være smart å kikke på søvn, kosthold, stressnivå og menneskene du omgir deg med, fremfor å kun se på type trening og mengde (selv om dette selvfølgelig spiller en rolle, det også).

Så, det finnes ikke noe svart, hvitt-svar på om hvorvidt søvn eller trening er viktigst, da det avhenger av hvert enkelt individ. Men mange har nok godt av å ta en ekstra kikk på søvnkvaliteten sin, noe som jo passer perfekt nå i ferien. For all del, behold de treningsrutinene som gjør deg glad, men prøv å føye til et mål om å optimalisere søvnen din.. hvile mer, rett og slett.

Bruk sommeren til å sove deg sterk – det er vel ikke den verste ferieoppgaven jeg kunne gitt deg? ?

Dagen i dag har gått med til hjemmekontor, tur med hunden, besøk hos besteforeldre, samt mer hjemmejobbing.

Nå kommer mannen hjem hvert øyeblikk, og jeg skal pakke bort alt som heter jobb og pc. I ettermiddag blir det trening på Crossfit Fønix, for andre gang denne uka. Tenkte å dele begge øktene med dere i morgendagens innlegg, så får dere litt treningsinspo utover kun trening med egen kroppsvekt – kjenner jeg dere rett er det nok noen som titter innom treningssenteret i ny og ne, også.

Ha en herlig tirsdag, fine folk!

Flere
Artikler