Den viktigste grunnen til at litt er bedre enn ingenting

Her om dagen var det noen som spurte meg «hvorfor jeg gidder å tenke på å trene og spise sunt når jeg er på ferie». Ferie handler jo om å kooose seg, gjøre det man ellers ikke gjør, ta det med ro og nyte god mat. Copy that – jeg er helt enig!

Når det er sagt, som jeg jo vet at mange av mine trofaste lesere vet – jeg koser meg med trening og sunn mat. Det gjør at jeg har det bra. Samtidig er det superdigg å trene både mindre, lettere og mer spontant enn hva jeg gjør hjemme, og det er nydelig å spise mer og.. tja, kall det tyngre mat enn hva jeg gjør hjemme (les, iskrem når jeg vil, bøtter med rosé, croissanter til frokost og akkurat litt for mye mat.. til hvert måltid, hehe). Men det er også en annen, megaviktig grunn til at jeg holder vedlike de gode rutinene og vanene mine på ferie. Litt er SÅ mye bedre enn ingenting!

insta knyter

 

Og det er jo absolutt ikke bare tilfellet på ferie, men kanskje i enda større grad i hverdagen – for oss alle. Om jeg har travle dager på jobb, PMS, er sliten, det er mye på hjemmefronten eller jeg bare rett og slett ikke har lyst til å bevege meg og spise sunt.. så er det fort gjort at «alt eller ingenting»-tankegangen dukker opp. Og fordi vi mennesker ikke har mulighet til å være i toppform og gjøre alt riktig, hele tiden, dag og ut og dag inn – så kan denne tankegangen være ødeleggende. Ødeleggende for alle fantastiske tingene vi gjør 80% av tiden. Og vipps, så sitter du der. Du dropper trening på dag én, dag to og dag tre, og supplerer med mat som tar deg enda lengre bort ifra det du ønsker å være, og hvordan du ønsker å føle deg. «Du fikk jo ikke gjort den økta du skulle, eller spist akkurat det du hadde tenkt til dagen før, uansett». Negativ spiral ass.

Merk, det er ikke så farlig at treningsrutiner og sunne måltider faller ut en dag eller to – det er heller måten det får deg til å føle deg på, og hvordan disse vonde følelsene potensielt kan forme atferden og valgene dine. Både på kortsikt, men også på langsikt.

Og den kjipe spiralen der, den er jeg lite keen på at verken jeg eller noen av dere kommer inn i. Derfor ser jeg på ethvert miljøskifte som en morsom utfordring, enten det er i form av stress på jobb, flytting eller nettopp ferie. Jeg blir utfordret til å ivareta de vanene og rutinene som får meg til å føle meg bra, slik at jeg hele tiden er på g med mine verdier. Jeg liker å tenke at livet kan kaste «hva som helst» på meg, og jeg skal fortsatt lykkes med å ivareta meg selv på den ene eller den andre måten. Om ikke «optimalt og perfekt», så på en eller annen måte – ingenting er perfekt uansett. Litt er virkelig bedre enn ingenting, og det er nettopp «litt» som gjør at vi sørger for en viss fremdrift og bevaring av et godt tankesett, vaner og rutiner, også på de kjipe dagene. Gode valg er faktisk en ypperlig kilde til mestringsfølelse de dagene ting er kjipt. Følelsen av å komme seg opp av sofaen og avgårde på en lystbetont økt de dagene kroppen kjennes limt til sofaen… priceless!

baaten utfall

Det handler ikke om formtopping, feriekroppen eller «å ikke nyte ferien». Det handler rett og slett om å ta vare på seg selv, og ikke gå på akkord med egne verdier. For mange av oss som elsker å ta vare på kropp og sinn er det nemlig det som kan ende opp med å gi oss en indre uro – ikke det å stå opp tidlig å løpe seg en morgentur, eller bestille en gigasalat med ekstra kylling til lunsj. Det elsker vi jo! Noen dager er det bare litt ekstra vanskelig å se det, enn andre dager..

Og nettopp det er utfordringen vår! Ikke de derre glansdagene hvor alt kjennes greit ut – de går jo på skinner uansett.

Flere
Artikler